Internet

Internet Emanuel HALAPCIUC Ruxandra ICA Internet-ul si (r)evolutia comunicatiilor Fac.

Management, anul II, gr.126 Cuprins: ? Internetul aparitie, scurt istoric ? E-business, afacerea sec. 21 ? Nevoia de viteza si noile tehnologii de comunicatie ? Mobilitate maxima: cu Internetul la plimbare ? Tendinte pentru viitorul apropiat ? Bibliografie Acum 4 decenii se lansa cu mare pompa primul satelit de comunicatii, Echo 1.

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

La acea vreme, evenimentul capta atentia intregii lumi. Azi, lansarea unui satelit e ceva banal. Anul trecut, IRIDIUM (reteaua globala de telefonie mobila) declara ca mai are de lansat doar citiva sateliti, pentru a fi operationala in orice punct de la suprafata Terrei. Un exemplu sugestiv despre cum a evoluat societatea informationala Si totusi, lansarea lui Echo 1 este un eveniment exceptional. Pentru ca a deschis un nou univers: transmiterea aproape instantanee a informatiei din orice punct de pe glob, in orice punct de pe glob. Practic a redefinit conceptul de comunicatii.Si din 1960 incoace, acest concept se modifica de la o zi la alta. Ceeea ce ieri era idee revolutionara, miine va fi deja demodat.

Permanent se impun noi standarde, in care cuvintele cheie sunt:mai rapid, mai eficient, mai ieftin. Si principalul respnsabil este INTERNET-ul. Internetul aparitie, scurt istoric Embrionul Internetului se numeste ARPANET, si a aparut in 1969.A fost creat de ARPA(initialele vin de la Advanced Research Project Agency), faimosul proiect al Departamentului de Aparare al SUA. Scopul sau era pastrarea controlului asupra armelor atomice in cazul unui atac nuclear. ARPANET-ul a fost conceput initial ca o retea la nivel restrins, intre centrele de cercetare academice, industriale sau guvernamentale. Primele noduri ale retelei au fost Stanford Research Institute, Ucla, UC-Santa Barbara si Utah University. Oamenii de stiinta au realizat insa potentialul urias pe care-l avea acest sistem de transmitere a datelor in dezvoltarea industriei comunicatiilor.

Intr-adevar, treizeci de ani mai tirziu de la inventarea primei masini electronice de calcul, reteaua mondiala de calculatoare interconectate cuprindea deja peste o suta de mii de computere. Si numarul acestora creste zi de zi, intr-un ritm exponential.Pentru a se ajunge insa la asemenea performante, Internetul a suferit o serie de modificari, menite sa-l faca cit mai accesibil unui numar cit mai mare de utilizatori. Merita aici mentionata dezvoltarea primului program WWW(initialele de la worldwide web), in anul 1990, care stabilea o orientare grafica pentru retele. Un an mai tirziu, fisierele worlwide web devin accesibile pe Internet. Tot in 1990, apare primul sistem de cautare a fisierelor pe Internet, numit Archie.

Odata cu aparitia www, asistam la un adevarat boom al Internetului. Noua interfata grafica permite practic oricui stie sa citeasca acces la un urias volum de informatie.Astfel ca, in 1992 numarul conectate la Internet depaseste un milion. De asemenea, pentru facilitarea manevrarii datelor, au aparut pe parcurs o serie de protocoluri si standarde de transmisie a datelor. Astfel, in 1971 se stabilesc standardele pentru doua tipuri de procese fundamentale: Telnet, pentru conectarea mai multor calculatoare la retea, si FTP(file transfer protocol), pentru transferul de fisiere intre calculatoare.

In 1979, se infiinteaza Usenet, primul sistem de transmitere a informatiilor pe retea intre diferite grupuri de lucru. Nu in ultimul rind, trebuie mentionata suita de protocoale Transmission Control Protocol si Internet Protocol, cunoscuta azi ca standardul TCP/IP. Si zi de zi, apar noi si noi standarde, care fac din Internet un instrument mai atractiv si usor de utilizat.Practic asta a fost secretul succesului. E-business, afacerea sec.

21 Prima forma de comunicare pe Internet, intre 2 utilizatori, a fost e-mail-ul. Desi pentru multi pare o gaselnita recenta, e-mail-ul are venerabila virsta de 28 de ani. Fata de posta clasica, succesul e-mail-ului se datoreaza faptului ca nu trebuie sa te deplasezi pina la posta ca sa-l expediezi. Si ajunge aproape instantaneu la destinatie.posta electronica este astazi un mijloc zilnic de comunicare in afaceri, permitind ca datele si mesajele sa fie transmise instantaneu clientilor, furnizorilor etc.Insa asta a fost numai inceputul. Conceptul de e-business a redefinit modul de a face afaceri. Unul din pionierii e-biz-ului a fost Jeff Bezos.

Fondatorul Amazon-ului, cel mai mare magazin on-line din lume, a profitat de faptul ca in anii 1992-94, Internetul cunostea un ritm de dezvoltare de circa 300% pe an. Initial deschis intr-un depozit, astazi Amazon.com este cunoscut oricarui aproape web-surfer.Secretul succesului? Faptul ca iti poti face cumparaturile de acasa, folosind cartea de credit, ca nu ai parte de vinzatori care sa te bata la cap, ca poti cumpara la orice ora din zi si din noapte, ca poti alege orice produs, mai ieftin ca la orice magazin sau supermarket. Pe cine n-ar tenta? Raspunsul ti-l poate da oricare din zecile de mii de oameni care cumpara zilnic de la Amazon. Astazi Bezos este unul dintre cei mai bogati oameni din lume.

O performanta realizata in numai 4-5 ani. Si nu putini sunt cei care I-au urmat modelul.Astazi firme de renume ca Ford Motors, General Electric, Nike, si lista ar putea continua la nesfirsit, au magazine online. Rezultatele nu s-au lasat asteptate: crestei ale vinzarilor cu 20-30%.

Mai mult, Ford si Toyota au promovat concepte de genulautomobilul in trei zile, prin care clientul primeste in cel mult 72 de ore masina pe care o doreste, de la dealer-ul cel mai apropiat. Pe deasupra, cu numai citeva click-uri de mouse, iti poti alege culoarea, echipamentele optionale, instalatia audio pe care o doresti etc. In prezent, un magazin online nu mai este un lux, e o necesitate. Concurenta e necrutatoare.Sintagma e-business or out of business e mai valabila ca oricind. Internetul este cu siguranta afacerea secolului 21. Furnizorii de servicii Internet inregistreaza cel mai mare suuces.

AmericaOnLine, unul din primii ISP(Internet service provider), si cel mai mare ca numar de clienti, se situeaza astazi in topul firmelor americane. E de ajuns sa mentionam ca la inceputul acestui an, in luna februarie, AOL a preluat colosul mediatic TimeWarner, contra sumei de 195 miliarde USD. O firma infiintata de numai 5 ani a reusit sa preia un gigant ce dateaza din anul 1920.AOL este exemplul perfect pentru american dream: o firma infiintata intr-un garaj, de 2 tineri cu putini bani dar cu idei, reuseste sa atinga o cifra de afaceri anuala de cateva miliarde de dolari. Si am putea continua cu portalurile Yahoo, Altavista, Prodigy, Lycos etc.

Firmele Internet-related fac legea pe pietele bursiere din intreaga lume. Anul acesta, scaderea pretului la actiunile Microsoft, cu 15,37 USD intr-o singura zi(30 martie 2000), a declansat un adevarat seism pe Nasdaq. Bursa nord-americana a inregistrat cea mai mare pierdere din istoria sa, de 349,15 puncte. O alta afacere de proportii ce are ca suport de desfasurare Internetul este e-banking-ul.De ce sa te mai duci pina la banca, sa stai la cozi interminabile si sa pierzi o groaza de timp pentru a depune sau retrage bani, cand o poti face comod, de acasa. Banca iti ofera la orice ora din zi si din noapte situatia contului tau, iti poate sugera cele mai avantajoase posibiltitati de-a-ti plasa banii, sau ce suma maxima poti sa scoti din cont.

Si asta pe gratis, si fara sa depinzi de amabilitatea unei casierite plictisite. Nimic mai simplu In acelasi mod, poti fi un jucator redutabil la bursa fara sa fie nevoie sa iesi din casa. Poti cumpara sau vinde actiuni instalat comod in fotoliul tau de-acasa.Si pe orice piata bursiera din lume care permite tranzactii online.

Si numarul celor care inca nu o fac este din ce in ce mai mic. Pentru ca oriunde e vorba de afaceri, Internetul face legea. Iti ofera viteza si mobilitate, restul depinde de tine Nevoia de viteza si noile tehnologii de comunicatie Un element vital in modul in care va evolua afacerea ta online este aspectul magazinului tau. Pagina de web este vitrina magazinului, e cartea de vizita. Oricit ar fi de competitive ar fi produsele si/sau serviciile, nu le poti vinde daca nu exista clienti.Si singurul mod de a-ti atrage clientii este o interfata prietenoasa, atragatoare. Toate acestea inseamna insa sunete, animatii si alte aplicatii multimedia, ce au rolul de a atrage, de a face potentialul client sa-ti viziteze magazinul.

Multimedia inseamna insa volum mare de informatie care trebuie sa se incarce la fiecare accesare a site-ului, ceea ce se traduce printr-un timp mare de asteptare. Apare astfel riscul ca potentialul cumparator sa se plictiseasca sa astepte, si sa incerce la alte magazine, care-I vor consuma mai putin timp si nervi. Dar daca scopul site-ului este tocmai promovarea de aplicatii multimedia, ca in cazul unei companii de film, care-ti prezinta tralier-e ale celor mai recente filme, sau al unei formatii muzicale, care, pentru a stirni interesul, in mod obligatoriu trebuie sa contina imagini si sunete? In plus, clientul tau trebuie sa vada ce cumpara. O fotografie a produsului pe care-l vinzi trebuie sa existe, chiar daca ea este de dimensiunea unui timbru.Cu prea putina informatie, nu atragi clientii. Cu prea multa, ii alungi. O solutie ar fi atunci cresterea vitezei de transfer a informatiei.

Viteza e cuvintul cheie in Internet. Internetul este eficient atita timp cit iti permite transfer al datelor la viteza mare, si cu distorsiuni cit mai mici.Altminteri cauti alte servicii, mai eficiente. De la lansarea lui Echo 1 in 1960, suprematia in comunicatii au detinut-o comunicatiile via satelit. Problema au constituit-o in schimb terminalele. Nu oricine isi permite o antena parabolica pentru emisia/receptia de la si inspre satelit. Problema s-a pus deci in sensul ca un grup cit mai mare de beneficiari sa aiba acces cit mai rapid la o singura antena.

Si daca toata lumea este de acord ca cele mai eficienta cale de transmisie a datelor este transmisia prin satelit, problema vitezei apare la bucla finala, cum este denumita conexiunea de la centrala(ISP) la utilizatorul propriuzis. S-au dezvoltat in acest sens o serie de noi tehnologii. Unele au incercat sa imbunatateasca reteaua deja existenta, altele au preferat orientarea spre modalitati noi de transmitere a datelor. Reteaua clasica o constituie chiar reteaua de telefonie fixa, care are avantajul unui cost redus de intretinere, in conditiile unei viteze rezonabile de transmisie. Sau asta cel putin pina acum citiva ani.

Astazi modemul calsic nu mai satisface pretentiile din ce in ce mai mari ale consumatorilor de web.Prin constructie, linia telefonica nu suporta in mod normal mai mult de 56 kilobytes pe secunda. Insa si aceasta valoare este aproape imposibil de atins, datorita faptului ca pe o linie telefonica nu exista un singur utilizator, ci mai multi. O prima solutie, putin mai scumpa dar mai rapida a fost ISDN(integrated solutions for digital networking), care permite viteze de pina la 128 kb/sec. Serviciul combina serviciile de transmisie de voce si date prin aceeasi pereche de fire telefonice, astfel incit computerele se pot conecta direct la reteaua telefonica, fara a-si converti in prealabil semnalul in semnal audio analog. Aceasta integrare ofera o gama larga de posibilitati, care includ transmisii de voce, date, fax si switching.Cel mai important aspect pentru utilizatorii de ISDN este acela ca ofera o imbunatatire semnificativa a vitezei de acces, cu o crestere relativ minora de cost.

In plus, pentru ca ISDN utilizeaza reteaua telefonica existenta, a …